Sportblessure
Een blessure opgelopen? U bent niet de enige. Helaas komen sportblessures bij veel sporten op ieder niveau veel voor. Van top tot teen, op veel plekken van het lichaam kan het wel eens misgaan.
Er kunnen veel redenen zijn voor een blessure. Heeft u te hard gesport? Heeft u de laatste tijd meer gesport dan normaal? Heeft u weer sinds een lange tijd geleden gesport? Of heeft u nog wel in de laatste 2 jaar nieuw schoeisel gekocht? Sta bij die vragen even stil en kijk of u zich hiermee kan relateren. Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren van belang bij een blessure. Als fysiotherapeuten weten wij er alles van af. U bent bij ons in goede handen
Waar kunt u op letten voordat u een afspraak met ons maakt?
Er zijn een aantal dingen waarop u kunt letten om een blessure zelf te beoordelen. Lees hieronder meer.
- Is de blessure opeens ontstaan door een bijvoorbeeld een val? Kijk dan hieronder bij acute blessures.
- Is de blessure langzaam erger geworden over een bepaalde tijd? Kijk dan hieronder bij niet-acute blessures
Acute blessures
Een acute blessure kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Denk aan een val, door de enkel heen gaan, of iets horen ‘knoepen’ waarop pijn of ongemak volgt.
Bij een acute blessure kan er plotseling veel kracht/gewicht op bepaalde delen van je lichaam komen te staan. Er is dus een kans dat iets (in)scheurt, breekt of oprekt.
– Bij een botbreuk zult u doorgaans merken dat plek in kwestie niet met uw lichaamsgewicht te belasten is. Dit zal veel pijn doen. Er komt veel zwelling op de plek van de breuk en u kunt putjes drukken in het gezwollen gebied. Als u een botbreuk verdenkt is het altijd slim om eerst een huisarts of de spoedeisende hulp te raadplegen. Voor botherstel wordt 6 weken gerekend. Vanaf dat punt kunt u weer het bot belasten, echter is de revalidatie dan net begonnen. Neem voor het herstel na een botbreuk ruim de tijd.
– Bij een (in)scheuring van een spier/pees/ligament/kruisband komt vaak veel zwelling voor en naderhand een verkleuring van het omliggende weefsel (Bij een (in)scheuring van uw kruisband is vaak weinig/geen verkleuring te zien). Het beoordelen van een scheuring of inscheuring kan u het beste laten doen door een fysiotherapeut. De blessureplek zal ook zeker laag belastbaar zijn en mogelijk veel pijn doen. Vaak bent u bij deze blessures tussen de 6 en 12 weken van de klachten af. Bij het scheuren van uw kruisband of bij het uit de kom schieten van een gewricht is het inschatten van herstel erg lastig.
– Het oprekken van weefsel is vaak op het begin erg pijnlijk, maar u zult merken dat de klacht al snel minder wordt. Binnen 1-2 weken bent u van de klachten af.

Wilt u graag begeleid worden door een professionele en kundige fysiotherapeut? Neem dan contact met ons op. U wordt snel en goed geholpen!
Niet-acute blessures
Blessures die langzaam opbouwen en steeds erger worden/aanwezig blijven geven vaak hardnekkigere klachten dan klachten bij een acute blessure. Afhankelijk van de duur van de klacht. Het is wel te zeggen dat des te langer een klacht al speelt, des te langer het herstel gaat zijn. Dit is ook wel afhankelijk van waar de klacht vandaan komt. Bijvoorbeeld een spier of pees probleem.
Er zijn een aantal factoren waar u op kunt letten welke een idee geven waar de klacht vandaan kan komen. Een accurate diagnose kunt u echter met de onderstaande informatie niet vaststellen.
- Is de blessure op het begin van het sporten vervelend en wordt het minder erg wanneer u een tijdje bezig bent? Dan is het waarschijnlijk een peesprobleem, echter kunnen spieren ook hiermee te maken hebben.
- Ervaart u in de ochtend vooral stijfheid op de blessureplek die met de dag minder wordt? Dan is het waarschijnlijk een peesprobleem.
- Is de klacht tijdens een sport sinds het ontstaan van de blessure gedurende de hele sportactiviteit vervelend? Dan is het waarschijnlijk een spierprobleem.
- Reageert de klacht positief op een goede warming up of behandelen met warmte? Dan is het waarschijnlijk een spierprobleem.
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Voor een betere en duidelijkere diagnose kunt u het beste bij een fysiotherapeut een beoordeling laten maken. Dit doen wij graag voor u! U kunt zelfs gratis terecht voor een screening (gesprek van 15 minuten waarbij uw klacht gratis beoordeeld wordt) op elke maandag tussen 8 en 9 u ‘s ochtends. Maak hiervoor wel even een afspraak!
Belangrijk laatste informatiepunt: duurt een klacht langer dan 2 weken? Laat deze dan altijd even nakijken door een fysiotherapeut. Een behandeling die op tijd wordt ingezet voorkomt een lang hersteltraject.