Sportblessure
Sportblessures komen maar al te vaak voor. Een verkeerde beweging kan al voldoende zijn om een sportblessure te veroorzaken. Ook overbelasting van het lichaam kan een sportblessure als gevolg hebben. Helaas komen sportblessures bij veel sporten op ieder niveau veel voor.
Verschillende soorten sportblessures
In principe differentiëren wij tussen twee verschillende soorten sportblessures. De soort sportblessure zegt iets over waar de blessure vandaan komt en helpt ons om uw klachten goed te begrijpen. Bij beide soorten blessures kun contact met ons opnemen om advies te vragen en een afspraak te plannen. We spreken over twee soorten blessures:
- Een acute sportblessure
- Een niet-acute sportblessure
Acute sportblessures
Een acute blessure kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Denk aan een val, door de enkel heen gaan, of iets horen ‘knoepen’ waarop pijn of ongemak volgt.
Bij een acute blessure kan er plotseling veel kracht/gewicht op bepaalde delen van uw lichaam komen te staan. Er is dus een kans dat iets (in)scheurt, breekt of oprekt. Dit zijn drie veel voorkomende vormen van een acute sportblessure.
- Bij een botbreuk merkt u al snel dat de plek in kwestie niet belast kan worden. Er komt zwelling op de plek van de breuk en u kunt putjes drukken in het gezwollen gebied. Neem bij een botbreuk zo snel mogelijk contact op met een huisarts of de spoedeisende hulp.
- Is een spier, pees, ligament of kruisband (in)gescheurd? Dan is er vaak veel zwelling en verkleurt het omliggende weefsel al snel. (Behalve bij een (in)scheuring van uw kruisband. Dan is er vaak weinig tot geen verkleuring te zien). Een van onze fysiotherapeuten kan beoordelen of er sprake is van een (in)scheuring.
- Is weefsel opgerekt? Dan is dit in het begin erg pijnlijk. Uw klachten zullen waarschijnlijk binnen 1-2 weken afnemen. Als dit niet gebeurd is het alsnog slim om een afspraak met ons te maken voor onze hulp/adviezen.
Verkleuring bij enkelbandschade
Niet-acute sportblessures
Blessures die langzaam opbouwen en steeds erger worden/aanwezig blijven geven vaak hardnekkigere klachten dan klachten bij een acute blessure. Zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van:
- Een blessure die aan het begin van het sporten vervelend is maar na een tijdje minder wordt.
- Stijfheid gedurende de dag op de blessureplek.
- Een klacht die tijdens het sporten is ontstaan en bij de sportactiviteit vervelender wordt.
- Verminderde prestaties tijdens sport door pijnklachten of stijfheid.
Het is belangrijke om een goede diagnose te laten stellen. Zo weet u zeker wat er precies aan de hand is en kunnen wij u goed verder helpen.