Artrose in de heup en knie
Artrose in de heup en knie, wat betekent dit voor u?
U heeft via uw huisarts of orthopeed te horen gekregen dat u artrose in uw heup en/of knie heeft. Dat klinkt misschien wel heftig, maar dit valt vaak reuze mee.
Bijna iedereen die 50 jaar of ouder is heeft wel enigszins wat artrose in zijn of haar gewrichten. Dus maakt u zich niet meteen zorgen.
Wat is artrose precies?
Artrose is een medische term voor slijtage van kraakbeen tussen onze gewrichten. Dit type kraakbeen is een soort gladde laag dit op het bot vastzit, bedoeld om een gewricht soepel te laten bewegen. Dit type kraakbeen zit alleen op plekken waar een gewricht zit, hier glijden 2 of meer botten ten opzichte van elkaar. Bijvoorbeeld het knie gewricht, hier leunt het bovenbeen op het onderbeen. Bijna de helft van uw lichaamsgewicht steunt op deze 2 botten, hierdoor kan makkelijk slijtage ontstaan, zeker na 50+ jaren aan gebruik. Bij de knie kan ook nog slijtage aan het kraakbeen van de knieschijf ontstaan. Hier staan ook drukkrachten op vanwege spieren die de knieschijf tegen het bovenbeen trekken.
Knie en heupartrose
Artrose komt vaker voor bij het kniegewricht dan het heupgewricht. De slijtage kan bij de knie op de buitenkant, het midden of de binnenkant van het gewricht ontstaan. Dit ligt aan de stand van de knie. Bij O-benen of X-benen is de druk op de knie anders dan normaal. Hierdoor kan sneller slijtage ontstaan aan het kraakbeen van de binnen of buitenkant van het kniegewricht. In het geval dat u geen O of X-benen heeft, kan alsnog slijtage aan het kraakbeen aan 1 kant van het gewricht ontstaan. Vaak komt dit door de vermindering van kracht en controle van de bovenbeen spieren. Hierdoor beweegt de knie wat makkelijker naar binnen of buiten en wordt ook 1 kant van het kraakbeen versleten. Dit kan voor erg vervelende pijnklachten en stijfheid in de gewrichten zorgen. Artrose klachten uitten zich vaak in stijfheid en pijn die in de ochtend het ergst is en met tijd langzaam minder wordt.
Het kraakbeen van het heupgewricht kan ook langzaam achteruit gaan. Net zoals bij de knie kunnen er meerdere factoren meehelpen aan het ontwikkelen van artrose.
Factoren die meehelpen in het ontwikkelen van artrose zijn:
- Leeftijd; als u ouder wordt, slijt het kraakbeen meer en kunnen er sneller klachten ontstaan
- Overgewicht; hoe meer gewicht op het gewricht drukt, des te sneller slijtage optreed.
- Zwaar beroep; zwaardere activiteiten zorgen voor snellere slijtage van het kraakbeen.
- Uw geslacht; vrouwen hebben meer kans op artrose dan mannen.
- Eerdere operaties aan het gewricht; bij knieën is het gebleken dat een meniscus operatie kan zorgen voor artroseklachten in de toekomst.
Waarom kan artrose pijn doen?
Het is belangrijk om alvast één ding te weten. Artrose zorgt niet voor pijn. Uit onderzoek blijft dat er heel veel mensen zijn met artrose, maar geen pijnklachten hebben! Dit laat maar zien, u heeft niet altijd pijn door artrose zelf, maar vaak door de reactie die artrose kan opwekken.
Deze reactie is eigenlijk een soort ontstekingsreactie. Uw lichaam merkt bijvoorbeeld dat er op een plek in uw kniegewricht veel frictie en irritatie plaatsvind op het kraakbeen. Deze frictie en dus irritatie is niet bevorderlijk voor het kraakbeen. Het lichaam reageert hier op door een soort ontstekingsreactie in uw gewricht te activeren. Dit zorgt voor extra vocht in uw gewricht, dit vocht is gewrichtsvloeistof met als doel om uw gewricht te beperken en de omliggende spieren wat minder actief te maken. Daarnaast zorgt dit ook voor een pijnreactie. Waarom? Zodat u rust neemt, en er minder irritatie en frictie ontstaat. Vaak een best effectief systeem om rust te krijgen in het gewricht.
Helaas is het zo dat rust en minder activiteit in de omliggende spieren de kwaliteit van het bewegen niet bevorderen. Zo heeft rust wel gezorgd voor minder irritatie in het gewricht, maar het probleem waarom er irritatie ontstond niet. Zo blijft u in een vicieuze cirkel hangen. Hierdoor kunnen “chronische” klachten ontstaan.
Frequentie irritatie en veel extra gewrichtsvloeistof in combinatie met ontstekingen zorgen ook nog voor snellere kraakbeenslijtage. Dit is natuurlijk niet wat we willen.
Wat kunt u eraan doen?
- Fysiotherapie is een effectief bewezen behandeling voor artrose klachten, vooral in de heup en knie. Let op: artrose kunnen we niet terugdraaien. De slijtage van het kraakbeen blijft versleten, maar zoals we weten hoeft dit geen klachten te geven.
Afhankelijk van de oorzaak van de klacht wordt er passend advies gegeven. In het geval van frequente overbelasting door werk of andere activiteiten, is het slim om deze overbelasting te analyseren. Welke beweging vind vaak plaats? Steunt u veel op de knie tijdens deze werkzaamheden? Is het niveau van sport misschien te hoog? Uw fysiotherapeut herkent overbelasting als geen ander en kan hier snel oplossingen voor geven. Wees wel bewust ervan dat sommige activiteiten mogelijk beter zijn om niet meer uit te voeren als dit te veel klachten veroorzaakt.
- Daarnaast is oefentherapie vaak een erg goede behandelmethode bij artrose in de heup en knie. Oefentherapie houd in dat u oefeningen gaat uitvoeren gericht op het aanspannen, controleren en versterken van de omliggende musculatuur van het gewricht. Deze spieren zorgen ervoor dat het gewricht gecontroleerd beweegt zoals u dat wilt. Als u geen goede kracht of controle heeft over de spieren, dan kiest het gewricht het pad van minste weerstand, dit pad is een afwijkende beweging die vaak voor klachten kan zorgen.
Oefeningen worden precies aangepast aan uw situatie. Hoeveel pijn u heeft en hoeveel kracht er in de omliggende spieren zitten is leidend. Er is helaas geen standaard schema wat we aan mensen kunnen meegeven.
- Aanpassen van dagelijkse handelingen. Hoe u thuis beweegt en welke dingen u thuis doet is erg van belang hoe uw klachten zich door de dag kunnen uitten.
Soms is het echter lastig om hier zelf op te letten. Wat doet u fout? Wat zijn geen goede bewegingen? Hoe kunt u beter opstaan? Uw fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.
- Mobiliseren van het gewricht. Het in beweging houden van het gewricht is erg belangrijk. Dit zorgt voor ruimte in het gewricht en daardoor ontstaat minder snel frictie en irritatie. U kunt zelf oefeningen doen om het gewricht los te houden. Echter zijn er een aantal handelingen die alleen wij als fysiotherapeut voor u kunnen doen. Door deze handelingen kunt u al snel pijnvermindering ervaren!
PremiumCare Fysiotherapie helpt u graag
Als u bij ons een afspraak maakt, komen wij altijd bij u langs. We bekijken uw woonsituatie en analyseren uw dagelijkse handelingen. Hierdoor komen we snel achter valkuilen die dagelijks blijven voorkomen. We kunnen u gerichte oefeningen geven die makkelijk thuis uit te voeren zijn. Hierdoor oefent u makkelijker en vaker. Ook zijn oefeningen die thuis aangeleerd zijn, makkelijker te onthouden. We maken gebruik van een handig programma zodat u al uw oefeningen altijd bij de hand heeft op uw smartphone of op uw computer.
Dagelijkse belastingen zijn al vervelend genoeg voor uw gewrichten, wij komen gewoon naar u toe, dat bespaard veel tijd en moeite. Laat ons u helpen door langs te komen en u bent verzekerd van de beste behandeling die een fysiotherapeut kan bieden.