Enkelklachten
De enkels hebben het bij de meeste mensen de hele dag flink te verduren. Het gewicht van praktisch het hele lichaam staat tenslotte op uw enkels. Wanneer de enkel door een blessure of overbelasting klachten vertoont, is dit helaas vaak snel merkbaar bij het lopen of sporten. Dit kan komen vanuit de enkelbanden/gewrichten/spieren of pezen.
Enkelklachten kunnen worden ingedeeld tussen 2 veel voorkomende oorzaken. Een directe oorzaak, zoals een (sport)blessure, of een indirecte oorzaak, zoals een overbelasting.
Directe oorzaak
Enkelklachten die voorkomen vanuit een sportblessure zijn erg veelvoorkomend. De meest voorkomende enkelblessures ontstaan vanuit een ‘inversie-trauma’. Hierbij klapt de enkel door naar de binnenzijde. Hierdoor worden de enkelbanden aan de buitenkant van uw enkel opgerekt/ingescheurd/afgescheurd. Dit is typisch te herkennen aan een verdikking en verkleuring (rood/blauw/paars). Het belasten van de enkel zal ook hoogstwaarschijnlijk pijnlijk zijn. Er kunnen nog meer structuren beschadigt raken, zoals een pees of ligament (een stuk weefsel wat gewrichten bij elkaar houd). Als meer structuren beschadigt zijn, kan de hersteltijd ook toenemen.
Met het opbouwen van belasting na zo’n dergelijke blessure is het van belang dat het herstel in de gaten wordt gehouden door een fysiotherapeut. Deze weet alles van het herstel af en kan een juiste trainingsopbouw meegeven. Op deze manier weet u elke week waar u aan toe bent en welke oefeningen het beste zijn voor u. Begin ongeveer na een week na de blessure met fysiotherapie, eventueel eerder om de enkel te tapen voor stabiliteit en pijnvermindering.
Heeft u nou een tijd geleden een blessure gehad die goed leek te herstellen maar toch niet helemaal de oude is geworden?
Ook dan is het aan te raden om te beginnen met fysiotherapie. We kunnen dan kijken naar waar het probleem vandaan komt en daarop inspelen met de juiste adviezen en oefeningen.
Indirecte oorzaak
Een enkelklacht die langzaam/niet direct is ontstaan komt natuurlijk ook voor. Vaak heeft dit te maken met een overbelasting door sport/werk of door een verminderde belastbaarheid van het lichaam. Als u denkt dat de enkelklacht komt door sport/werk gerelateerde bezigheden, dan is het goed om na te denken over de volgende zaken:
- Heeft u in de afgelopen tijd nieuw schoeisel gekocht?
- Draagt u al heel lang hetzelfde schoeisel (2+ jaar)?
- Bent u meer gaan werken/sporten?
- Heeft u andere werkzaamheden/andere bezigheden met sport?
- Bent u na een lange tijd zonder sport/werk weer aan de slag gegaan?
Dit zijn slechts enkele vragen die gesteld kunnen worden. Kunt u zich wel hierin vinden? Dan heeft u waarschijnlijk de enkel overbelast. Door middel van advies van uw fysiotherapeut krijgt u de juiste handvatten om mee aan de slag te gaan, en als het nodig is kunnen altijd oefeningen/andere handelingen worden toegepast.
Wanneer u zich niet kan vinden in de vorige opmerkingen kan het mogelijk zijn dat uw lichaam minder belastbaar is. Dit kan komen door verschillende nadelige factoren. Waaronder maar niet beperkt tot:
- Artrose (als u artrose in de enkel heeft, is uw enkel sneller geïrriteerd) Deze pijn zit vaak aan de bovenkant van het enkelgewricht.
- Hypermobiliteit (weet u toevallig dat u hypermobiel bent? Dan kan dit ervoor zorgen dat spieren/pezen/ligamenten extra hard moeten werken om alles stabiel te houden en hierdoor overbelast raken). Deze klachten merk je vooral na langdurige activiteiten wanneer de spieren vermoeid raken.
- Platvoet (heeft u een ingezakt voetgewelf? Dat zorgt ervoor dat de voet met elke stap/activiteit extra inzakt. Dit moeten de spieren/pezen/ligamenten ook opvangen. Hierdoor kunnen deze overbelast raken.) Deze klachten kan je als de klacht vordert al snel merken tijdens activiteiten.
- Instabiliteit in de enkel (veel mensen hebben een instabiele enkel zonder dat ze het weten. Door deze instabiliteit werken spieren niet optimaal samen, hierdoor worden andere structuren zoals pezen/ligamenten sneller overbelast tijdens activiteiten.
Voor elk van de bovenstaande punten is een andere behandeling toepasbaar. Wij hebben met alle bovenstaande factoren ervaring en kunnen deze effectief behandelen. Wilt u snel en goed geholpen worden? Maak dan hieronder een afspraak via het contactformulier of bel/whatsapp even!