Enkelklachten
Gezonde enkels zijn onmisbaar in het alledaagse leven. Meestal hebben ze het flink te verduren op een dag. Vrijwel het hele gewicht van een lichaam rust tenslotte op de enkels. Raakt een enkel overbelast? Of loopt u een blessure op? Dan is dit al snel merkbaar. Het kan u enorm in de weg zitten. Begrijpen welke enkelklachten er kunnen ontstaan, hoe deze klachten aan de enkels ontstaan en wat u er aan kunt doen, helpt om beter te begrijpen wat uw enkels nodig hebben.
De oorzaak van enkelklachten
In principe zijn er twee soorten oorzaken van klachten aan de enkels.
- Directe oorzaken zoals een (sport)blessure
- Indirecte oorzaken zoals overbelasting
Beide situaties zijn enorm vervelend maar kunnen gelukkig met de juiste hulp weer opgelost worden. Het verschil tussen directe oorzaken en indirecte oorzaken zit in de manier waarop de klachten tot stand zijn gekomen. Loopt u al langer met milde klachten rond die steeds erger worden? Dan is dit echt anders dan wanneer uw enkel per abuis omklapt. Samen met een van onze fysiotherapeuten bespreekt u de oorzaak van de klachten en dan maken wij samen een plan van aanpak. Zo werken wij samen aan het terugkrijgen van uw bewegingsvrijheid.
Directe oorzaken van enkelklachten
Veel enkelklachten komen voort uit sportblessures. De meest voorkomende sportblessure is wanneer de enkel naar binnen klapt, een zogenaamd ‘inversietrauma’ De enkelbanden worden aan de buitenkant van uw enkel opgerekt, ingescheurd en/of afgescheurd. Is dit het geval? Dan zult u een blauwe, rode en/of paarse verdikking zien. Het belasten van deze enkel kan ontzettend pijnlijk zijn. Goed herstellen na zo’n blessure is ontzettend belangrijk. Met het opbouwen van belasting na zo’n dergelijke blessure is het van belang dat het herstel in de gaten wordt gehouden door een fysiotherapeut. Begin ongeveer na een week na de blessure met fysiotherapie, eventueel eerder om de enkel te tapen voor stabiliteit en pijnvermindering.
Onze behandelmethode voor deze blessure bestaat uit een opbouw in oefeningen die ervoor zorgen dat de enkel veilig en geleidelijk weer sterker wordt. Na ongeveer 6 weken kunnen de meeste mensen weer hun sportactiviteiten hervatten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de ernst van de blessure.
Indirecte oorzaken van enkelklachten
Er zijn ook situaties waarbij de klachten aan uw enkel(s) over tijd erger geworden zijn. Dit heeft meestal te maken met overbelasting. Het kan zo zijn dat u door een verandering in uw leven uw enkels per ongeluk bent gaan overbelasten. Het kan ook zo zijn dat u te maken heeft met zaken zoals:
- Artrose (pijn bij het heffen/naar beneden drukken van de voet, zwelling van de enkel na activiteiten)
- Hypermobiliteit (een vermoeid gevoel aan de zijkant van de enkel wat kan leiden tot pijnklachten aan de zijkanten van de enkel)
- Platvoet (hierbij kunt u pijn gaan voelen aan de binnenzijde van de voet met zware activiteiten en zelfs scheenbeenklachten ontwikkelen)
- Instabiliteit van de enkel (ongeveer dezelfde klachten als bij hypermobiliteit)
Wat ook in uw geval het probleem mag zijn, wij helpen u graag om te ontdekken wat voor uw situatie handig is. Ook bekijken wij uitgebreid hoe wij uw fysieke situatie stap voor stap kunnen verbeteren.
Gerelateerde klachten
Het kan zo zijn dat u niet alleen last heeft van enkelklachten maar dat u ook last heeft van andere klachten. Denk bijvoorbeeld aan knieklachten of zelfs rugklachten. Om goed zicht te kunnen krijgen op de klachten die u heeft, is het belangrijk om tot aan het moment van uw afspraak extra aandacht te schenken aan hoe uw lichaam voelt. Zo weten we zeker dat wij alle klachten in kaart kunnen brengen en een goed plan op kunnen stellen. Het maken van een afspraak is sinds kort nog gemakkelijker geworden. Via Whatsapp kunt u een berichtje sturen en dan beantwoorden wij u zo snel mogelijk. Het is natuurlijk ook mogelijk om te bellen naar 024-2005939